Lettvint Havregrynsbrød

 

 

Dette er et kjempegodt brød med den gode, nøttaktige smaken av havre. Den lange hevetiden gir brødet ekstra god smak, og arbeidsinnsatsen er minimal.

 

2 brød

 

50 g gjær

1 liter kaldt vann

1 ss grovt eller fint salt

1 dl hvetekim

4 dl havregryn

18-20 dl hvetemel

 

Smuldre deigen i en bakebolle. Varm noe av vannet til 37° C, hell det over gjæren og rør den ut. Ha i resten av vannet sammen med saltet, hvetekim og havregryn. Rør godt. Ha i så mye hvetemel at deigen så vidt slipper bollen.

Dryss litt mel over deigen og dekk til med plast eller et fuktig bakeklede. La deigen heve i minst 2 timer ved værelsestemperatur. Kna deigen på bakebordet og tilsett litt ekstra mel om nødvendig.

Del deigen i 2 like store emner. Form dem til to sprekkfrie, runde brød. (Selvsagt kan du også lage avlange brød om du ønsker.) Dryss på litt mel og sett brødene på en bakkepapirdekket stekeplate. Dekk til brødene med plast eller bakeklede og etterhev i ca 1 time. Skjær et par snitt i hvert av brødene med en skarp kniv.

Stekes på nederste rille i ovnen ved 275° C i ca 10 minutter, senk varmen til 200 grader og stek i ytterlige 20 minutter.

Brødet avkjøles uten å dekkes til, da beholder det den sprø skorpen.

 

 

”Hjertebrød”

 

 

Med såpass mye grovt mel, helkorn og kli i deigen skulle dette bli et brød som kan hjelpe til å få skikk på fordøyelsen. Brødet er mettende og godt på smak, og vil forsvare sin plass som frokost- og matpakkebrød.

 

2 brød

 

3 dl sammalt rug, grov

100 g hvete helkorn

4 dl vann

50 g gjær

2 ½ dl vann

3 dl rugmel

2 ss margarin/olje

1 ½ ts. salt

½ dl havrekli

7-8 dl hvetemel

 

Legg den sammalte rugen og hvetekornene i bløt i 4 dl vann natten over. Rør gjæren ut i litt lunkent vann, og bland den sammen med rugen og hvetekornene som har stått i bløt. Tilsett resten av det lunkne vannet, rugmel, margarin, salt, havrekli og en del av hvetemelet. Elt deigen ekstra godt. Reguler konsistensen på deigen med hvetemel. Deigen bør ikke være for fast. Dekk deigbollen med plast. La deigen heve i 25-30 minutter. Ta den på bordet og del den i to. Form den til avlange eller runde brød. Rull emnene på godt fuktet kjøkkenpapir, og dypp dem i havrekli eller grovt mel. Legg brødene på plate dekket med bakepapir. Dekk dem med klede, og la dem heve i ca. 30 minutter. Snitt i emnene med skarp kniv eller barberblad.

 

STEKING: Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200ºC i 35-40 minutter. Avkjøl dem på rist.

 

Godt grovt brød

 

 

Kli og havregryn suger til seg mye fuktighet. I deiger med tilsetning av kli og havre må det derfor brukes mer væske enn i vanlige brøddeiger. Blanding av flere kornslag gir brødene ekstra fyldig smak.

 

2 brød

 

1 liter blanding av vann og melk

50 g gjær

2-3 ts. salt

1 ss sukker

3-4 ss soyaolje

2 dl hvetekli

1 dl hvetekim

2 dl havregryn

4 dl sammalt rug, grov

4 dl sammalt hvete, grov

7-8 dl hvetemel

 

Varm væsken til 37ºC. Rør gjæren ut i litt av væsken, og bland all væsken i deigbollen. Ha i saltet, sukkeret, soyaoljen, hvetekliet, hvetekimen, havregrynene, den sammalte rugen og hveten.

 

Elt deigen godt sammen. Tilsett hvetemel til passe fast deig. Hvis deigen blir bløt med den melmengden som er angitt i oppskriften, må det eltes i litt mer. Deigen skal være glatt og smidig og ha god konsistens. Dekk deigen med plast, og la den heve 30-40 minutter på et lunt sted. Ta deigen på bordet. Kna den smidig. Tilsett mer mel om nødvendig, men lag ikke deigen for fast. Del deigen i to, og elt emnene godt. Form dem til brød og legg dem i godt smurte former på 1 1/2 liter. Dekk dem med klede og etterhev i ca. 30 minutter.

 

STEKING: Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200ºC i ca. 1 time.

 

Avkjøl på rist.

 

Fars beste brød

 

2 brød

 

2 dl helkorn av hvete

2 dl varmt vann

50 g gjær

6 dl lunket vann, 37°C

2ss olje

1 ss salt

3 dl kli

13-15 dl hvetemel (for ett litt grovere brød kan du erstatte 3 dl hvete med 3 dl sammalt hvete)

 

Hell varmt vann over helkornene og la det stå i vel 1 time. Kornene kan også ligge i kalt vann over natten.

Smuldre gjæren i en bakebolle. Slå over det lunken vannet og rør ut gjæren. Ha i kli, salt og helkornene. Til slutt arbeider du inn så mye av hvetemelet at deigen slipper bakebollen.

Sett deigen til heving på et lunt sted tildekket med plast eller et fuktet kakeklede i ca 1 time. Slå ned deigen og arbeid inn noe mer mel om nødvendig. Del deigen i 2 deler og form dem til brød som legges i 2 godt smurte 2 liters former.

Etterhev brødene ca 1 time på et lunt sted, godt tildekket. Stek brødene midt i ovnen ved 200°C i ca 45 minutter. Brødene er ferdige når du kan hører en hul lyd når du banker på dem på undersiden.

 

Avkjøl brødene på rist. Disse brødene smaker deilig når de er nybakt, men egner seg også utmerket til frysing.

 

 

Karvebrød

 

2 brød

 

5 dl skummet melk

1 ss olje

25 g gjær

1 ss sirup

2 ts. støtt karve

1-2 ts. salt

8 dl sammalt rug, fin

5-7 dl hvetemel

karve til pynt

 

Varm melken til 37°C og tilsett oljen. Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut i litt av deigvæsken.

Tilsett resten av væsken, sirup, karve, salt, sammalt rugmel og mesteparten av hvetemelet, men la det bli igjen 1-2 dl til senere utbaking.

            Elt deigen til den blir fast og smidig. Dekk med plast eller et fuktig bakeklede og la deigen heve på et trekkfritt sted i 1-1 ½ time.

            Kna deigen godt på et melet bakebord. Tilsett mer mel om nødvendig. Del deigen i to og form brød som legges på et smurt stekebrett. La brødene etterheve tildekket i 30-45 minutter. Prikk brødene med en gaffel og pensle dem med vann. Dryss karve over.

Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 225°C i 25-30 minutter. Brødene skal høres hule ut når du banker på dem på undersiden. Avkjøl på rist.

 

 

Henriks kornbrød

 

2 brød

 

8 dl vann, 37°C

4 ss olje

50 g gjær

1,5 dl solsikke kjerner

1,5 dl linfrø

3 dl sammalt rug grov

3 dl havregryn

1 dl hvetekim

2 ss sukker

2 ts. salt

12 dl hvetemel

 

Ha vannet og gjæren i en bolle og tilsett olje, rør ut gjæren. Hell så i solsikke kjernene, linfrøne, sammalt rug grov, havregryn, hvetekim, sukker og salt. Rør godt sammen så kan du tilsette hvetemel til deigen blir passe smidig og løsner eller nesten løsner fra bollen.

            Sett så brødene til heving under fuktet bakeklede i 1 time.

            Kna så  deigen på et melet bakebord, del deigen i 2 og form disse som brød og legg de i 2 smurte 2 liters former. Pensle brødene med vann og dryss lettkokte havregryn over. La brødene etterheve i 1 time under et fuktet bakeklede.

Brødene stekes på 200°C i ca 45 min.

 

 

Henriks kornbrød # 2

 

 

2 brød

 

8 dl vann, 37°C

4 ss olje

50 g gjær

1 dl solsikke kjerner

1 dl linfrø                                                     

1 dl sesamfrø

3 dl sammalt rug grov

3 dl havregryn

1 dl hvetekim

2 ss sukker

2 ts. salt

6 dl hvetemel

6 dl durum hvete

 

Ha vannet og gjæren i en bolle og tilsett olje, rør ut gjæren. Hell så i solsikke kjernene, linfrøne, sesamfrøne, sammalt rug grov, havregryn, hvetekim, sukker og salt. Rør godt sammen så kan du tilsette hvetemelet og durumhveten til deigen blir passe smidig og løsner eller nesten løsner fra bollen.

            Sett så brødene til heving under fuktet bakeklede i 1 time.

            Kna så  deigen på et melet bakebord, del deigen i 2 og form disse som brød og legg de i 2 smurte 2 liters former. Pensle brødene med vann og dryss lettkokte havregryn over. La brødene etterheve i 1 time under et fuktet bakeklede.

Brødene stekes på 200°C i ca 45 min.

 

Surdeigsbrød

 

 

2 brød

 

Om du ønsker brød med riktig god smak og lang holdbarhet, skal du bake surdeigsbrød. Da begynner du med å lage en startdeig som utvikler melkesyre. Det er det som gir brødet den gode smaken. Det tar noe lengre tid enn vanlig baking, men det er vel verdt innsatsen både i tid og arbeid.

 

Startdeig

2 dl fingervarmt vann, 37°C

25 g gjær

2 dl sammalt hvete

 

Rør ut gjæren i vannet og rør inn 1 ½ dl mel til en løs deig. Dekk bakebollen med plast eller aluminiumsfolie. La deigen stå i værelsestemperatur i 2 døgn.

Tilsett resten av melet etter 1 døgn. Da får gjæren ny næring, og det blir mer smak. Denne surdeigen har like stor gjæringskraft som 50 g gjær.

 

Hoveddeig

Startdeigen

7 dl fingervarmt vann

½ dl olje

1  ts. salt

ca 2 liter hvetemel

5 dl havregryn

 

Rør startdeigen og vannet sammen til det får en jevn konsistens. Bland inn 2 dl av melet, saltet og oljen og tilsett havregrynene. Fortsett med å tilsette så mye mel at det er vanskelig og røre med tresleiv. Ha deretter deigen på et melet bakebord og fortsett å kna for hånd. Deigen er til å begynne med svært kladdete og vanskelig å arbeide med. Dypp derfor hendene ofte i mel. Tilsett mer mel i små porsjoner og kna med håndflatende i ca 15 minutter til deigen kjennes smidig og elastisk. Prøv om deigen er ferdig knadd ved å dra ut en bit deretter slippe den. Drar den seg tilbake med en gang, er den ferdig knadd. Dersom du har en eltemaskin kan du selvsagt bruke den.

            Smør og mel to bakeformer på ca 2 liter. Del deigen i to like store deler og legg dem i formene. Dekk med smurt plastfilm. La deigen heve i kjøleskap i 12-15 timer.

            Varm ovnen til ca 230°C. Ta ut formene fra kjøleskapet og ta plasten forsiktig av. Sett formen på nest nederste rille og spray inn vann så det blir damp i ovnen. Brødene stekes i 20 minutter. Senk deretter temperaturen til 200°C og stek ytterligere i 15-20 minutter. Løsne brødene fra formene og kjenn om de er ferdigsterkt ved å tromme med fingrene på undersiden. Om de gir fra seg en hul lyd er brødene ferdige. Hvis ikke må de steke i 5-10 minutter.

            Avkjøl brødene på rist og vent i minst 30 minutter før du skjærer i dem. Ikke dekk til med bakeklede når brødene er varme, for da forsvinner den gode, sprø skorpen.

 

Loff

 

2 Loff

 

 

50 g gjær

2 ss olje

4 dl vann eller melk

1 ts. salt

ca 10 dl hvetemel

 

Smuldre gjæren i en bakebolle, tilsett det fingervarme vannet eller melken og rør ut gjæren.

Rør inn salt. Tilsett hvetemel og elt deigen til den er glatt og jevn og slipper bakebollen. Dekk bakebollen med plast eller et fuktig bakeklede og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

Ha så den ferdighevede deigen på et melet bakebord og elt den til den blir smidig og lett å arbeide med. Del så deigen i to like deler. Form hver deig til kule som trykkes ut til en flat, rund leiv med samme diameter som brødformen ( 1 ½ liter). Rull leiven fast sammen og trill den til en fast loff. Legg loffen i smurt brødform med skjøten ned. La loffen heve under plast eller et fuktig bakeklede til dobbel størrelse. Pensle med vann eller vispet egg. Stekes ve 200°C på nederste rille i 30 – 40 minutter. Ta loffen ut av formen og la den avkjøles på rist.

 

 

Helkornbrød

 

3 brød

 

 

300 g helkorn, hvete

4 dl vann

1 liter vann eller skummet melk

1 pk. gjær

3 ts. salt

600 g sammalt hvete, grov

ca 900 g hvetemel

 

Legg helkornene i bløt i 4 dl vann i 3-4 timer, eller helst natten over.

            Varm 1 liter vann eller skummet mel til 37°C. Rør gjæren ut i litt av væsken, og bland så all væsken sammen. Elt i saltet, den sammalte hveten og helkornene som har ligget i bløt og tilsett så hvetemel til deigen blir fast og god.

            Dekk deigbollen med plast og klede og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

            Ta deigen på melet bakebord. Del deigen i tre, og elt hvert emne godt, eventuelt med mer mel. Form dem til brød og legg dem i godt smurte former på 2 liter. Dekk brødene med klede og la dem etterheve ca. 30 minutter.

            Pensle brødene lett med lunket vann. (dryss gjerne havregryn over)

            Stek dem på nederste rille i ovnen ved 200°C i ca 1 time.

 

 

Havregrynsbrød

 

2 brød

 

 

1 liter skummet mel

1 pk  gjær

3 ss soyaolje

2 ss mørk sirup

1 ½ ts. salt

400 g havregryn store

400 g sammalt hvete, fin

ca 400 g hvetemel

små havregryn til pynt

 

Varm melken til 37°C. Smuldre gjæren i deigbollen. Rør den ut med litt av melken, og ha så resten av melken i.

            Tilsett soyaoljen, sirupen og saltet, og elt så inn havregrynene, den sammalte hveten, og mesteparten av hvetemelet. Elt i mel til deigen blir smidig og fin, men ikke for fast.

            Deigen skal arbeides godt. CA 5 minutters elting ved halv styrke i kjøkkenmaskin blir bra.

            Dekk deigbollen med plast og klede og la deigen heve ca 1 time. Ta den på melet bakebord. Del deigen i to, elt eventuelt i litt mer mel, og form hvert emne til brød. Legg dem i godt smurte former på 2 liter.

            Etterhev brødene unner et klede i ca 30 – 60 minutter.

            Pensle lett med lunket vann. Dryss på litt små havregryn.

            Stek brødene på nederste rille i ovnen ved ca 200°C i ca. 1 time.

            Avkjøl brødene på rist.

            Havregrynsbrød bør helst stå til neste dag før de skjæres i.

 

 

Hvetekake

 

3 brød

 

 

ca. 1,5 liter hvetemel

½ ts. salt

1 ½ dl sukker

½ ts. Kardemomme

50 g gjær

100 g margarin

5 dl melk

 

Rør gjæren ut i melken og margarin. Tilsett så alt det tørre og eltes godt.

Hev så i ca 1 time. Ta så deigen på ett melet bakebord og del deigen i tre store boller.

 

Etterheves ca ½ time

 

Stekes på 200°C til de er gyllenbrune i ca 40 min.

 

 

Hvitløksbrød

 

3 brød

 

 

25 g gjær

3 ss durumhvete

3 ts. sukker

7,5 dl lunket vann

18-20 dl hvetemel

3 ts. Salt

15 fedd hvitløk

3 ss olivenolje

 

Smuldre gjæren i en bakebolle, ha i durumhvete, sukker og vann. Rør det godt sammen og la det stå tildekket under plast eller et fuktig bakeklede på et lunt sted i 10 minutter. Finhakk hvitløken og bland den med mesteparten av melet og saltet og arbeid inn så mye mel i deigen at det blir en elastisk deig det er lett å arbeide med.

            Form deigen til en kule. Dekk til med plast og la den heve i bakebollen i minst 1 time.

            Deigen kjevles så ut til en leiv på ca 18 * 28 cm, som rulles fast sammen og pensles med olivenolje og overdrysses med havsalt. Stekes i 10 minutter ved 210°C. Brødet pensles så med vann og stekes i 10 minutter til. Ta brødet ut av ovnen, pensle med vann og dryss grovrevet parmesanost over. Avkjøles på rist.

 

Loff fra Italia

 

2 store brød

 

 

 

Denne italienske loffen er lett å få til. Olivenolje gir brødet ekstra god smak. Jo lenger du lar dette brødet heve, desto mer smak og aroma tryller du frem.

 

8 dl vann

50 g gjær

14 dl hvetemel

 

2 egg

3-4 ts. Salt

6 ss olivenolje

ca 11-13 dl hvetemel

 

egg til pensling

 

Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm opp vannet til det er ca 30°C, og rør ut gjæren i litt av vannet.

Tilsett resten av vannet og  de 14 dl hvetemel og arbeid dette sammen. Det blir en svært løs røre. Dekk til med et fuktig bakeklede eller plast og la det stå på et lunt sted i 2 timer eller lenger.

            Bland inn egget, saltet og oljen. Arbeid inn så mye hvetemel at deigen blir glatt og smidig.  Del deigen i to like evner også kna deigen godt og kjevle den ut til en tykk leiv. Rull den sammen og legg brødet med skjøten ned på en smurt stekeplate. La brødene etterheve under plast i ½ til 1 time.

            Pensle brødene med vispet egg og stek dem midt i ovnen ved 200°C i minst 25 minutter. Brødene skal ha en fin gyllen farge. Avkjøl brødene på rist.

 

Franske baguetter

 

 

 

 

6-8 baguetter

 

Det som kjennetegner en fransk baguette, er at deigen skal eltes og heves mange ganger. Da utvikles den gode smaken. En baguette skal være sprø i skorpen og ha myk innmat. Til slikt brød trenger du ikke noe ved siden av, men et glass vin og litt ost gjør det hele til et festmåltid.

 

50 g gjær

5 dl vann

11-13 dl hvetemel

kaldt vann til pensling

smør til bakeplaten

 

Løs opp gjæren i litt av vannet, som er varmet opptil 37°C, i en bakebolle. Tilsett resten av vannet. Bland inn mesteparten a melet og alt saltet og elt deigen til den slipper bollen. Ikke tilsett mer mel enn nødvendig. Ta deigen ut og vask og tørr bollen. Dryss litt mel i bunnen og legg deigen tilbake. Dekk med et fuktig klede eller plast og sett til heving på et lunt sted i 1 11/2 time, eller til deigen er blitt minst dobbelt så stor.

Dryss mel på bakebordet og elt deigen godt. Del den deretter i 6 eller 8 likestore deler. Hvert emne trilles til en liten pølse som får hvile noen minutter. Trill så pølsene litt tynnere, og la dem få hvile igjen. Fortsett slik til du har legder som passer til den smurte stekeplaten, og legg brødene med god avstand til hverandre på denne. Dekk dem med et fuktig klede og la dem heve til dobbel størrelse. Når baguettene er ferdighevet skal de pensles med vann.

Stekes ved 250°C nederst i ovnen. La dem steke et par minutter, ta så ut stekeplaten og pensle på nytt brødene med vann. Stek dem i ytterligere to minutter og pensle på nytt. Platen settes nå på midterste rille og brødene får steke i 4-6 min (kanskje 2-3 min ekstra?) til de har fått en gyllen farge og krakelert skorpe. Baguettene pensles enda en gang med vann og legges til avkjøling på rist uten være tildekket.

 

Helsebrød

 

 

3 brød

 

100 g gjær

9 dl skummet kulturmelk

3 ss olje

300 g hvetekli

6 ts salt

375 g grov hvete

ca 24 dl hvetemel

 

Rør gjæren ut i lunket vann og tilsett lunket melk, olje, hvetekli, salt og grov sammalt hvete. La bollen stå i ca 15 min.

Tilsett hvetemel, litt av gangen, og elt deigen kraftig, La den stå lunt og tildekket til heving i ca 60 min.

Ta deigen ut på melet underlag, arbeid den lett og form et avlangt brød. Legg de i smurte brødform og sett de til heving i minst 40 min.

Stekes i 35 – 40 min ved 200°C og avkjøl brødene på rist.

 

 

Yoghurtbrød

 

6 ss knuste hvetekorn

½ l vann

75 g gjær

1 ss alt

1 ss linfrø

1 beger youghurt naturell

175 g fin sammalt hvete

ca 13 dl hvetemel

 

Hell ca 2 dl. Kokende vann over hvetekornene og la det stå til det er lunket. Rør ut gjæren i resten av vannet (lunket) og tilsett salt, hvetkorn, linfrø og yoghurt. Alt må ha værelsestemperatur.

Rør inn fin sammalt hvete og ca halvparten av hvetemelet i deigen, arbeid den kraftig med en treskje eller la den gå 3-4 min. i mikser med elteklo. Tilsett resten av hvetemelet og arbeid deigen med hendene til den er jevn og smidig. La den stå lunt og tildekket til heving i ca 1 time.

Ta deigen ut på melet underlag og elt den lett, form to kuler og la dem hvile i 5 min. Rull så brødene ut til to lange fine brød. Legg dem til etterheving på smurt plate i ca 20. min.

Pensle brødene med vann, melk eller smeltet smør og dryss over hvetekorn eller grov sammalt hvete.

Stek brødene i ca 30 min. Ved 200°C og legg dem til avkjøling på rist.

 

Rosenbrød

 

50 g fjær

2 ½ dl melk

75 g smør

1 ts. Salt

7 – 9 dl hvetemel

 

50 g smør, 1 egg 1 ss valmuefrød til fyll og pensling

 

Rør ut gjæren i en bakebolle i litt av den kalde melken. Smelt smøret og ha i resten av melken, la det bli fingervarmt 37°C, og hell det over gjæren. Ha i salt og mesteparten av melet. Arbeid deigen på bakebordet til den er smidig og lett å arbeide med. Ikke tilsett mer mel enn nødvendig. Kjevle deigen ut til en firkantet leiv på ca 40´40 cm. Bruk litt av det gjenværende melet. Skjær leiven i 10 like brede remser.

Smør smøret på remsene og legg 5 og 5 remser oppå hverandre, slik at det blir 2 høye remser som består av 5 lag.

Skjær hver remse i 9 like brede biter med en skarp kniv. Legg bitene i muffinsformer med den ene snittflaten ned. La dem heve i 10 – 15 minutter underplast. Pensle med egg, strø over frø og stek ved 250°C i ca 10 min. Avkjøles på rist. Ta småbrødene ut av formene før de serveres.

 

Rundstykker

 

7 dl vann

50 g smør eller margarin

50 g gjær

1 ts. Salt

1 ss sukker

1 stort egg

18 – 20 dl hvetemel

 

Smuldre gjæren i en bakebolle. Smelt smør/margarin og hell i vannet. Løs opp gjæren i litt av deigvesken, som skal holde 37°C. Tilsett resten av væsken, aslt, sukker, vispet egg og mesteparten av hvetemelet.

Noe mel trenger du til utbaking senere. Elt deigen godt. Om den virker litt løs, tilsetter du mer hvetemel. Dekk til deigen med plast eller et fuktig bakeklede og sett bakebollen på et lunt sted. La deigen heve i vel 30 minutter.

Ha deigen på et melet bakebord. Kna den til den er blank og smidig og lett å arbeide med. Del deigen i tre like store deler og form dem til boller og legg dem i en smurt langpanne. Selve utbakingen av rundstykkene må skje raskt, slik at de første rundstykkene ikke har hevet for mye før de siste legges ned. La rundstykkene etterheve under plast eller et fuktig bakeklede på et lunt sted i ca 30 min. Pensle med vispet egg og dryss valmuefrø over.

Stek rundstykkene midt i ovnen ved 225°C i ca 15 minutter. Avkjøles på rist.

 

Hvetekimsbrød med rug

 

Ca 760 g hvetemel

40 g hvetekim

40 g kruskakli

30 g sammalt hvete grov

40 g siktet rugmel

2 ts. Salt

3 sp olje

50 g gjær

ca 5 dl vann

 

La hvetekim, kruskakli og sammalt hvete grov svelle i halvparten av vannet i ca 1 time.

Rør så ut gjæren i fingervarmt vann og bland det sammen med hvetekim, kruskakli og sammalt hvete grov. Tilsett så salt olje og siktet rugmel. Tilsett så hvetemel til deigen blir passe.

Brødene heves i ca 1 time. Så legges de i former og etterhever ca 1 time. Stekes på 230 grader i 35 min.

 

Bondebrød

 

6 dl vann

2 ss olje

25 g gjær

2 ts salt

4 dl sammalt rug grov

ca 9 dl hvetemel

 

Varm vannet til ca 37°C. Ha oljen i. Rør gjæren ut i litt av vannet. Ha i resten av vannet, saltet og den sammalte rugen. Bland så i bare så mye hvetemel at deigen blir lett å elte. Arbeid deigen smidig og blank enten i kjøkkenmaskin eller for hånd. Strø på litt mel og dekk med klede. La deigen heve 1 time.

 

Ta den på bordet og elt i litt mer mel. Del deigen i to form den til lubne brød. Strø litt rugmel over brødene. Legg dem på smurt plate eller plate dekket med bakepapir og la dem heve uten klede til dobbel størrelse, ca 30 min. Snitt brødene med en sylskarp kniv. Skjær fire snitt, dypt og raskt.

 

Stek brødene på nederste rille i 30-35 min. Ved 200°C

Avkjøl på rist.

 

Frokostbrød

 

16 stk

 

5 dl vann

25 g gjær

1 ss olje

2 ts. Salt

2 dl sammalt grov eller fin

ca 11 dl hvetemel

 

Lunk vannet til ca. 37°C. Rør gjæren ut i litt av vannet. Ha i resten av vannet, oljen og saltet.

Bland i det sammalte melet og så mye hvetemel at deigen blir jevn og smidig.

Den skal være ganske fast. La deigen heve i ca. 4 timer på en kjølig plass.

Del den ferdighevede deigen i 16 emner. Trill emnene til ovale boller. Legg dem på en plate dekket med bakepapir, la dem heve ca. 30 min. Snitt et dypt snitt midt etter bollene og pensle med kaldt vann.

Steketid ca. 8 min. ved 275°C

 

 

Gode grove rundstykker

20 rundstykker

 

5 dl vann

50 g gjær

4 ss olje

3 dl grov, sammalt hvete

2 ts salt

9-11 dl hvetemel

 

Ha i fingervart vann og ha det hele i en bakebolle hvor gjæren er smuldret opp. Rør ut gjæren i væsken sammen med oljen. Bland det grove melet med saltet og mesteparten av hvetemelet. Ha melblandingen i bakebollen og arbeid deigen smidig. Ha ikke i mer mel enn nødvendig. Gjem det som eventuelt blir for mye til utbaking.  Dekk over deigen med et fuktig bakeklede eller plast og la det stå lunt til heving til deigen blir dobbelt så stor ca 1 time.

Arbeid deigen på bakebordet, tilsett noe mer mel om nøvendig. Trill ut deigen til 2 lengder. Skjær opp hver av lengdene i 10 stykker som trilles til runde rundstkker. Pensle dem med vann og dypp dem i hvetekli. Klapp litt på rundstykkene så pynten sitter fast. Heves på bakeplate i 45 min og stekes midt i ovnen ved 225ºC i ca 20 minutter, eller noe mer om nødvendig.

 

Grovbrød med skåldet mel

4 dl sammalt rug grov

2-3 dl godt varmt vann

30 g margarin eller olje

6 dl vann

50 g gjær

2 ts. Salt

2 ss sukker

2 dl sammalt rug fin

4 dl hvetekli

ca 1 liter hvetemel

 

Varm vannet til 67-70ºC og hell det over den grove rugen. Rør godt og la det stå til neste dag.

Smelt margarin. Ha i vann og varm til ca. 37ºC. Rør gjæren ut i litt av vannet. Ha resten i. Bland salt og sukker, det skåldede melet, sammalt rug fin, kli og hvetemel til en nokså løs deig. Arbeid deigen godt. Dekk deigbollen med plastfolie. La deigen heve på en trekkfri, lun plass i 60 min.

Ta deigen på bordet. Del den i to. Elt til glatte brød og legg dem i smurte former ( 2liter) Dekk med plast, og la brødene heve i ca 40 min. Stek dem på nederste rille i ca. 1 time ved 200ºC. Avkjøl brødene på rist.

 

Tebriks med valmuefrø

Ca. 18 stk

ingredienser
• 25 gr gjær
• 3 dl vann
• ½  ts salt
• 1 ts sukker
• 50 gr Smør
• 500 gr hvetemel  Ca.


Ingredienser


• 50 gr Smør  halvsmeltet

Pensling og strø:
• 1 egg  sammenvispet
• 3 ss valmuefrø

Slik gjør du

1. I stekeovnen ved 250 grader C, 12-15 minutterinstruksjoner

2. Varm vann og smør til det er fingervarmt. Rør ut gjæren i væsken i bakebollen. Tilsett sukker, salt og mel og arbeid deigen raskt sammen så den ikke blir seig. La deigen heve under plast til dobbel størrelse

3. Ha deigen på bakebordet og kjevle til rektangel, ca. 22x80 cm. Stryk det halvsmeltede (50gram) smøret langsetter på 2/3 av deigen. Brett leiven i tre med den smurte delen først inn.

4. Snu skjøten ned mot bordet, skjær i 4 cm brede stykker. Sett stykkene på stekeplate med skjøten ned. La dem etterheve under plast på et lunt sted.

5. Pensle med egg og strø på rikelig med valmuefrø over. Stek gyldne, sprø og gjennomstekte

 

Levebrød

1 Liter vann

200 gr Rug mel

50 gr sammalt rug grov

3 ss Olje

2 tj salt

50 gr gjær

ca 1400 gr hvetemel

 

Rør først ut gjæren i fingervarmt vann, rør så i  olje, slat, rug mel og sammalt rug grov bland dette godt. Så elter du i så mye hvetemel som nødvendig ikke for mye for da blir brødet tørt. La det nå heve under fuktet bake hånkle i 1 time. Ta så brødet ut og kna deigen godt før du putter brødet i 2 eller 3 former. Andbefaler 3 ettersom mine ble veldig store.

Stekes så på nederste rille i ca 50 min på 200 grader.

 

Blings

1 Liter vann

450 gr Rug mel

50 gr sammalt rug grov

70 gr solsikkekjerner

70 gr linrø

50 gr kruskakli

2 ss sirup

3 ss Olje

2 tj salt

50 gr gjær

ca 1100 gr hvetemel

 

Rør først ut gjæren i fingervarmt vann, rør så i  olje, slat, rug mel og sammalt rug grov bland dette godt. Så elter du i så mye hvetemel som nødvendig ikke for mye for da blir brødet tørt. La det nå heve under fuktet bake hånkle i 1 time. Ta så brødet ut og kna deigen godt før du putter brødet i 2 eller 3 former. Andbefaler 3 ettersom mine ble veldig store.

Stekes så på nederste rille i ca 50 min på 200 grader.

 

 

 

Oppskriftene på  brødene er skrevet ned, bakt og fotografert av: Henrik Rosenvold

Tilbake til hovedside!

www.h.rosenvold.no

 

Hvis du liker oppskriftene godt så kan du komme og kjøpe noen klær av meg på: http://www.rosenvold.no