PIKANTE KJØTTBOLLER (6 porsjoner)

 

·         180 g langkornet ris

·         1 liten pakke safranpulver

·         3 hvitløksfedd

·         1 liten rød chilipepper, tørket

·         600 g kjøttdeig

·         1 egg

·         1 ts fennikelfrø

·         250 g løk

·         6 ss olivenolje

·         2 laurbærblad

·         5 timiankvister

·         1 ss sukker

·         1 boks hermetiske tomater (ca 850 g)

·         salt og pepper

 

Kok risen i 4 dl vann sammen med safran og én klype salt til all væsken er kokt inn. Sett til avkjøling. Skrell en hvitløkbåt, press den. Finhakk chilipepperen og rør begge deler inn i kjøttdeigen sammen med egget, fennikelfrøene og den avkjølte risen. Krydre med salt. Form 30 kjøttkaker av deigen. Skrell løken og finhakk den. Skrell to hvitløkbåter og skjær dem i fine skiver. Surr løken og hvitløken i varm olje i en stor panne. Tilsett laurbærblad og timian, og la alt sammen surre videre i to minutter til. dryss over sukker og tilsett tomatene. La alt koke opp én gang, smak til med salt og pepper. Legg kjøttkakene i blandingen og la alt småkoke i fem minutter under lokk. Ta så av lokket og la retten surre videre i 15 minutter over middels varme. Avkjøles før servering.

 

 

FARGERIK POTETSALAT (6 porsjoner)

 

·         1 kg kokte poteter, faste

·         400 g gulrøtter

·         1 rød paprika

·         300 g grønne erter

·         150 ml grønnsaksbuljong

·         4-6 ss hvitvinseddik

·         salt og pepper

·         100 g majones

·         100 g yoghurt naturell

·         1 ts revet limeskall

·         1 ss limesaft

·         1 skrelt hvitløkbåt

·         sukker

·         ½ bunt persille

 

Potetene bør helst være kokte dagen i forveien, slik at de er helt avkjølte. Kok dem med skallet på, skrell dem etter at de er blitt kalde og skjær dem i 3 cm tykke terninger. Skrell gulrøttene og kok dem i fine terninger. Kok gulrøtter og paprika i 4 minutter i lettsaltet vann. Tilsett ertene og la alt koke videre i to minutter til. hell av kokevannet, skyll raskt i kaldt vann. La renne av i et dørslag. Kok opp grønnsaksbuljongen og helle den over potetene sammen med eddiken. Smak til med salt og pepper og sett til avkjøling. Rør om av og til.

Rør majonesen glatt med yoghurten samt saft og skall fra limen. Krydre kraftig med presset hvitløk., salt, pepper og en klype sukker. Bland grønnsakene og majonessausen sammen med potetene og smak eventuelt til med mer salt, pepper eller eddik. Dryss med hakket persille før servering.

TORTILLA MED SQUASH (6 porsjoner)

 

·         150 g løk

·         750 g squash

·         5 ss olivenolje

·         6 egg

·         200 g cheddarost

·         1 skrelt hvitløkbåt

·         2-4 ss mild chilisaus

·         salt og pepper

 

Skrell løken og finhakk den. Skjær squashen i skiver. Stek dem i 6-8 minutter varm olje. Krydre med salt og pepper. Hell over i en langpanne. Rør sammen eggene med halvparten av den revne osten, presset hvitløk og chilisausen. Tilsett salt og hell blandingen over i langpannen. Dryss over resten av osten. Stek tortillaen midt i ovnen ved 220 grader i 15-20 minutter. Avkjøl.

La tortillaen gli over på et passende stort fat og skjær den i passende serveringsstykker.

 

 

RIOJASORBET (6 porsjoner)

 

·         180 g sukker

·         ¾ liter rioja (spansk rødvin)

·         ¼ liter vann

·         2 ss sitronsaft

·         1 dl cassis (solbærlikør)

·         1 flaske tørr cave (spansk musserende vin)

 

Varm opp sukkeret sammen med litt av vinen, rør til sukkeret er oppløst. Tilsett resten av vinen, vann, sitronsaft og solbærlikør. Hell blandingen i en ismaskin eller sett den i fryseren. La sorbeten stå til den har konsistens som krem. Hvis den står i fryseren må du røre om av og til. hell sorbeten over i en kakesprøyte med stjerneformet hull og sprøyt den ut i avkjølte dessertglass. Like før servering fylles glassene opp med iskald cave.

 

 

PASTASALAT

 

·         500 g pasta                                                            Dressing:

·         4 egg                                                                    1 ss dijonsennep

·         2 rødløk                                                                1 eggeplomme

·         200 g cherrytomater                                               1 fedd hvitløk

·         100 g sukkererter                                                   salt og pepper

·         timian                                                                    2 dl solsikkeolje

 

Start med dressingen. Kok eggeplommen og rør den sammen med sennep, presset hvitløk, salt og pepper. Rør inn oljen, dråpevis i starten, senere i en tynn stråle. Kok pastaen som anvist på pakken. Del cherrytomatene og sukkerertene i to. Kok eggene og skjær egg og rødløk i båter. Ha den ferdigkokte, varme pastaen direkte over i dressingen og bland sammen. Tilsett deretter de øvrige ingrediensene og bland lett. Pynt med fersk timian på toppen. Serveres gjerne med brød til.

 

 

 

 

 

 

PIZZA MED RUCCULA (4 pizzaer, små)

 

Bunn:                                             Tomatsaus:                                                 Topping:

·         25 g gjær                                  1 løk                                                         2 poser mozzarellaost

·         4,5 dl mel                                 1 fedd hvitløk                                             4 ss fersk parmesanost

·         ½ ts salt                                   0,5 olivenolje                                              1 bunt rucculasalat  

·          2 ss olje                                  1 glass finpresset tomat (ca 700 g)

·         1,5 dl lunkent vann                    1 håndfull fersk basilikum

 

Løs gjæren opp i lunkent vann. Bland olje, mel og salt litt om litt. Kna deigen godt sammen, og la den heve et lunt sted i ca 30 minutter. Lag i mellomtiden tomatsausen. Ha oljen i en gryte og tilsett hakket løk. La den bli lett mør før finhakket hvitløk tilsettes. Ha i glasset med finpresset tomat. La sausen småkoke i vel 15 minutter, før den grovhakkede basilikumen tilsettes, og gryten tas av platen. Del deigen i fire emner og kjevle den ut. Fold kantene inn rundt hele og legg pizzabunnene på en stekeplate dekket med bakepapir. Fordel tomatsausen på bunnene og ha over skivet mozzarella og parmesan. Stekes ved 200 grader i ca 20 minutter. Ha over rucculasalaten når pizzaene er ferdige.    

 

 

 

ANITAS SJOKOLADEKAKE

 

Kaka:                                                  Glasur:

·         4 egg                                             100/200 g smeltet smør

·         500 g sukker                                  400 g melis

·         300 g margarin                               2 ss kakao

·         3 dl melk                                        4 ts vaniljesukker

·         400 g mel                                       kaldt vann eller kaffe

·         4 ss kakao

·         4 ts vaniljesukker

·         4 ts bakepulver

 

Kakedeigen blandes sammen og helles i en langpanne som du setter inn i en forvarmet ovn på 200 grader. Kaka skal steke i ca 30 minutter. Glasuren kan lages mens kaka stekes. Alle ingrediensene blendes sammen, og helles utover kaka og smøres ut når kaka er ferdig stekt og har ”hvilt” seg litt/ kjølnet litt. Pass på at glasuren ikke blir for tynn!

 

 

 

SJOKOLADEKARAMELLER, ca 25 stk.

 

·         2 ss hvetemel

·         1 ts kakao

·         2 ss sirup

·         2 ss smør

·         4 ss sukker

·         ½ ts vaniljesukker

·         Pensling: 50 g kokesjokolade

 

Bland alle ingrediensene, med unntak av sjokoladen, i en kjele. Dersom du lager karamellene i mikrobølgeovn, bruk en mikrosikker bolle. Kok massen uten lokk i to minutter. Mikrobølgeovnen må stå på full effekt. Rør om etter ca ½ minutt. Hell røren ut på matpapir eller bakepapir til en kake på ca 15x18 cm.

Brekk sjokoladen i mindre biter og legg dem i en bolle eller varmt vannbad. I mikrobølgeovnen smeltes sjokoladen på full effekt i ca 1 minutt. Etter at sjokoladen er smeltet, pensles den på karamellkaken. Etter avkjøling, skjæres kaken i snitter. Oppbevares kjølig.

 

 

 

Mads Endresens matoppskrifter!

 

 

Forrett: Bruschetta al pomodoro

 

·         2 store modne tomater

·         10 friske basilikumblader

·         kverna salt og pepper

·         8 skiver landbrød eller loff

·         1 stor, presset hvitløkbåt

·         olivenolje

 

Hakk tomatene, bland olivenolje med salt, pepper og grovklippet basilikumblad. Rist brødet/loffen, og gni oversiden med hvitløk, hell forsiktig oljeblandingen over, legg på tomathakket.

 

Drikke: vann eller nr. 2584 Orvieto Classico fra Bigi er hvit, tørr, frisk som en fjellbekk og ganske nøytral. Kr 87,90.

 

 

Hovedrett: Taglitelle alla Bolognese

 

·         500 g tagliatelle (båndspaghetti)

·         2 ss olivenolje

·         2 ss smør/margarin

·         100 g bacon i terninger

·         1 finhakka løk

·         1 grovrevet gulrot

·         1 grein finsnittet stilkselleri

·         350 g kjøttdeig (eller bankekjøtt)

·         1 dl tørr hvitvin (bruk den fra forretten)

·         2 ss tomatpure

·         1 boks hakka italienske tomater

·         4 hvitløkbåter

·         kverna salt og pepper

·         eventuelt 4 ss fløte

·         brød

 

Varm olje og smør, stek baconterningene, tilsett løk, gulrot, selleri og hvitløk, og la det frese et par minutter. Rør inn kjøttdeigen med en gaffel slik at den korner seg. Bland vin, tomatpure og tomathakk, og hell det i panna/gryta. Kok opp og smak til med salt og pepper. La sugoen/sausen surre under lokk i ca ½ time. Tilsett litt vann dersom den blir for tørr. Etter vel halve koketida røres eventuelt fløten inn. Kok tagliatellen som anvist på pakken. Sil av vannet og hell den over i dypt fat. Server sausen porsjonsvis over tagliatellen og ha reven parmesanost over. Brød er godt til.

 

Drikke: Vann og/eller en vin som nr. 33451 Rubicone Sangiovese (rød, druetypisk) kr 68,- er godt til, eller nr. 660 Chantio Ruffino, fruktig med akseptabel syrestruktur til 99,50.

 

 

Dessert: Zabaglione

 

·         4 eggeplommer

·         4 ss melis

·         1 ss varmt vann

·         7 ss søt marsala (en portvinlignende sak fra Sicilia), portvin eller madeira.

 

Ha eggeplommene, sukkeret og det varme vannet i en bolle over en kjele med kokende vann. Visp (for hånd) til eggeblandingen blir lys og skummende. Visp i marsala, litt om gangen, og fortsett å vispe blandingen over varmen til den øker i volum, blir tykk og skummende, og beholder sin form når en tar litt opp med en skje, det vil si ca 5-12 minutter. Ta den raskt vekk fra varmen og server straks.

 

Drikke: Espressokaffe, eventuelt et glass marsala er deilig til.